onsdag 4. mai 2016

Tur til Bangale

 Kamelene ved drikkestasjonen utenfor Bangale dam. Her får kamelene drikke, uten at de skitner til vannet som resten av byen skal drikke på. Jeg spurte om å få lov til å ta et bilde, men det var ikke populært.
 Man fotograferer ikke andre sine kameler. Det burde jeg jo visst.






Midt i april, var vi så heldige at vi fikk til å reise på besøk til Bangale som ligger nesten fem timer nordøst for Nairobi. Vi besøkte stasjonen der oppe og fikk se hvor utrolig mye spennende som skjer med prosjektene der.  Her arbeider de både innen rent vann, skolering, helse og sanitærarbeid. I Bangale er det kameler som er tingen. Du trenger ikke ha et fint hus om du har aldri så mange kameler.  Er det ikke mat og vann nok til kamelene, må menneskene flytte rundt for at kamelene skal få seg nok næring.




Til høyre i bildet ser du et typisk hus som er gjort klar med plastikk
på taket i tilfelle regn. Du kan også se litt av det sorte gullet...


 Det første som møtte oss når vi kom frem, var det sorte gullet som lå over alt; plastikkposene.

Jeg hadde hørt at det var mye søppel rundt husene, men nat det var så mye var nesten litt sjokkerende...

Menneskene i området er for det meste et muslimsk nomadefolk som opprinnelig reiser mye. Da vi kjørte oppover så vi store flokker av kameler på vandring med sin flokk for å finne vann.






Etter ei kjekk stund sammen med de på tomta, reiste vi rundt å så på ulike deler av prosjektet. Her er litt av det. På de to øverste bildene under er det bilde av Bangale dam.
Tårnet som de holder på å bygge(på det første bildet), skal pumpe opp vann gjennom som renses slik at innbyggerne etterhvert kan få helt rent vann. Eslene brukes som transport og frakter vannet som stort sett fylles i små (eller egentlig ganske store) gule oljeflasker som er vasket.






På bildet til venstre er det en ny dam under bygging som skal bli ganske lik den på bildet til venstre. Disse oppsamlerene kan romme hele 500 m³ med vann. Det kommer til å bli en fantastisk hjelp i et område som har tørke store deler av året. Folkene i landsbyene må selv være med å grave og organisere i begynnelsen for at de skal få hjelp videre.





På det første bildet nedenfor er det et dypt hull i bakken, som skal bli til toalett. Her må de lokale grave/hogge alt selv og så hjelper prosjektet dem med å sette opp en enkel konstruksjon på toppen. Målet er at dette skal være en enkel modell som kan være et eksempel til etterfølgelse. Bildet til høyre viser toalettene, ferdig til bruk.



På de to siste bildene er noen eksempler på hvordan klasserommene for lese -og skriveopplæringa er. Litt ulik standard, men et veldig populært tilbud! Det drives mange ulike klasser for voksne, både kvinner og menn.
I tillegg drives helse -og hygieneprosjekt i ulike landsbyer rundt Bangale. Les mer om prosjektene på NLM sin nettside.





Herlig vertskap!

I tillegg til å se på prosjektene fikk vi tid til å bli litt bedre kjent med alle som jobber med de ulike prosjektene. Vi sov ute på vanntårnet, under en fantastisk stjernehimmel. På det første bildet vises det fem meter høye vanntårnet, og det neste bildet er soloppgangen vi våknet opp til.



Vertskapet tok oss med på en fin tur(uten vakt denne gang!). Det var et mektig syn å se over de store slettene! Her er ingen skyskrapere, men allikevel så mange mennesker i sine "usynlige" hus...

På toppen av Koriti-fjellet i passende turklær.

-Takk for at vi fikk besøke dere og se på alt det spennende arbeidet -

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar